Mentálhigiéné

autizmus

Autizmus - a bezárt világ

Az autizmus spektrumzavar egy nagyon különleges fejlődési rendellenesség, mely a látszólag teljesen egészséges gyermek kommunikációs képességében, nehezen alakuló vagy hiányzó társas kapcsolataiban, nem elfogadott viselkedési formában és sztereotip cselekvéseiben nyilvánul meg.

A klinikai képe rendkívül változatos, egyénen belül és egyének közt is nagy eltéréseket mutat. Mivel minél korábban kezdik el a terápiát egy autizmussal élő kisgyerekkel, annál nagyobb az esélye, hogy sikeresen helyt áll majd a későbbiekben a társas kapcsolatok terén. Közérthetően nem csak szülőknek!

Tovább
autoimmun

Autoimmun betegségek

Mi az az autoimmunitás? Hogyan alakulnak ki az autoimmun betegségek? Milyen autoimmun betegségeket ismerünk? Hogyan lehet küzdeni ellenük?

Az utóbbi időben számos terápia elérhetővé vált, melyek eddig sokszor kezelhetetlennek tűnő kórképekben is hatásosnak bizonyultak. Ezeket a nem hétköznapi témákat járja körül az anyag a hétköznapi ember számára is érthető formában.

Tovább
korai

Korai fejlesztés - Eltérő fejlődés

Korai fejlesztésre azoknak a gyerekeknek van szükségük, akiknek fejlődése eltér a vele azonos korúakétól. A szakemberek a hátrányok leküzdésére egy tervszerűen felépített fejlesztő programot állítanak össze, figyelembe véve a gyermek állapotát és családi körülményeit. A programban szerepel gyógypedagógia fejlesztés, tanácsadás és terápiás szolgáltatás is. Ez a program magában foglalja a családnak nyújtandó segítséget is.

Mikor van szükség korai fejlesztésre? Mik a jellemző korai tünetek? Hogyan lehet a fejlesztésben részesülni? Hasznos tanácsok kisgyermekes szülőknek.

Tovább
stressz

Mentálhigiénés stresszkezelés - Mit tehetek a stressz ellen a hétköznapok?

Mivel a test és a lélek szorosan összefügg egymással, amikor a lelki egyensúly felborul, az kihat a testi egészségre is.

A lelki állapot és a test működése között szoros biokémiai összefüggés van. Egyértelmű tehát, hogy ha mentális egészségünk sérül, nem tekinthetjük magunkat teljes mértékben egészségesnek. A mentális betegségek élvonalban szerepelnek az életminőséget rontó betegségek listáján.

Mi a stressz? Mi a mentálhigiéné? Mit tehetünk mentális egészségünk megőrzéséért? Közérthetően felnőtteknek.

Tovább
pszichoszom

Pszichoszomatikus betegségek - A test a lélek tükre

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. Lényege, hogy számos olyan betegség, testi tünet észlelhető, melyek hátterében egyértelműen lelki okok tárhatók fel. A lelki történések biológiai hatásának tudományos elemzése a Stresszelmélet kidolgozása óta intenzív kutatások tárgya. A pszichoszomatikus tünetek keletkezése a legtöbb esetben megoldatlan lelki, vagy szociális problémák jelenlétére utal. A megmagyarázhatatlan testi tünetek – az úgynevezett szomatizáció, vagy funkcionális kórképek - olyan súlyosak is lehetnek, hogy akadályozzák, sőt lehetetlenné teszik a normális életvitelt. Az érintett személyre, közvetlen környezetére, az orvosra, az egészségügyre és a társadalomra komoly terhet rónak.

Mely tényezők játszanak szerepet a pszichoszomatikus zavarok kialakulásában? Melyek a pszichoszomatikus betegségek tünetei, típusai? Hogyan valósul meg a pszichoszomatikus betegségek gyógyítása? Közérthető, bátorító stílusban laikusok számára.

Tovább