Függőségeink…

marihuana

A marihuána

Folyamatosan vita tárgya, hogy alkalmazható-e gyógyászati célra, illetve időnként Magyarországon is felerősödnek a legalizálásával kapcsolatos vélemények.

A marihuána ma Magyarországon széles körben használt illegális szer. Tévhit, hogy a fűszívás nem okozhat függőséget. Súlyos probléma, hogy a használók nagy többsége cigaretta formájában, nikotinnal keverve szívja a füvet, ezért a marihuána-függőség mellett a nikotintól való függés is kialakul.

Tovább
alkohol

Alkoholos májbetegség - Tünetei, szakaszai, kezelése

Sok esetben az alkohol okozta májbetegségben szenvedőknek nincsenek jellegzetes észlelhető tüneteik, egészen addig, amíg májuk már súlyos károsodás jeleit nem mutatja. Az alkohol okozta májbetegségeket általában más rendellenességek kivizsgálása során fedezik fel. Az anyag felhívja a figyelmet a

  • korai tünetek felismerésére,
  • az esetleges szövődmények kialakulására,
  • a kialakult tünetek kezelésének fontosságára,
  • a megelőzés módszereire.
Tovább
drog

Biofű és más dizájner drogok

A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival fejlesztenek ki. Kimondottan azzal a céllal állítják elő laboratóriumokban, hogy a már illegális szereknek legális helyettesítőjeként a piacra dobják őket.

Legfőbb veszélyük abban van, hogy soha nem tudni, a különböző elnevezések mögött milyen vegyület és milyen koncentrációban rejlik. Fokozott kockázatot jelent az ismeretlen szerek egyedül, felügyelet nélküli fogyasztása.

Tovább
dohányzás

Dohányzás és tüdőbetegségek

A dohányzás korunk egyik legelterjedtebb és legpusztítóbb szenvedélybetegsége. Megközelítőleg 1.3 milliárd ember dohányzik a Földön és ez évente közel kb. 8 millió ember halálában játszik szerepet. Magyarországon a dohányosok száma meghaladja a 2 millió főt.

Az anyagból megtudhatjuk, hogy milyen tüdőbetegségek kialakulásában játszhat szerepet dohányzás.

Tovább
energiaital

Energiaital - a legalizált drog

Felgyorsult világunkban az energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként, szellemi és fizikai teljesítménynövelő hatása miatt fogyasztjuk. Egyesek sportteljesítményük növelésére használják. A kamaszok és a fiatal felnőttek arra, hogy a mindennapokban lépést tudjanak tartani a felgyorsult világgal. A fiatalok egyre többet és többet fogyasztanak ezekből a magas energiatartalmú termékekből. Az energiaitalok értékesítése milliárdos üzletté nőtte ki magát az elmúlt néhány évtized alatt.

Az energiaital fogyasztás hatásairól, veszélyeiről – ismertető, de nem kioktató stílusban - elsősorban a serdülő fiatalok számára.

Tovább
evészavar

Evészavarok - Anorexia nervosa, bulimia nervos

Az evészavarok tüneteinek hátterében általában bonyolult lélektani folyamatok állnak. Ezek mind biológiai tényezőkre, mind az adott egyén pszichés nehézségekkel való megküzdési módjaira, mind pedig az érintett környezeti feltételeire vezethetők vissza.

Mi az anorexia és a bulimia? Hogyan ismerhetők fel? Hova fordulhatok segítségért? Ismertető anyag elsősorban fiatal lányokat érintő kérdésekről, de szülőknek is!

Tovább
ígyhat

Így hat ránk az alkohol...

Azt gondolja mindenki, hogy ismeri az alkoholt. Baráti társaságban, családi összejöveteleken gyakran előkerül különféle italok formájában. Az alkohol tartalmú italoknak nagyon sok formája ismert, és ezek eltérő mennyiségű alkoholt tartalmaznak.

Bár az alkohol engedélyezett élvezeti cikk, fogyasztani csak felelősséggel javasolt. Ennek érdekében jó, ha ismerjük az élettani hatásait, az alkoholos állapot szintjeit, az alkoholfogyasztás egészségügyi következményeit, az alkoholfüggőségről való leszokás lehetőségeit.

Tovább