Érrendszer

Agyiérbeteg

Agyi érbetegségek

Az agyi keringési zavar súlyossága széles határok között mozoghat: sok esetben az agyat ellátó erek szűkülete nem okoz tüneteket, csak a szűrővizsgálat során fedezik fel. A legsúlyosabb esetben ezzel szemben akár hirtelen eszméletvesztés vagy halál is bekövetkezhet.

Az ismeretterjesztő anyagban bemutatjuk az agyi érbetegségek legfőbb típusait, azok jellemző tüneteit, és kitérünk arra is, mit tehetünk a megelőzésük érdekében.

Tovább
aranyér

Aranyér - Okai, tünetei, kezelése

Az aranyér kialakulásának pontos oka nem ismert, mindazonáltal összefüggésben áll a végbél ereiben megemelkedett nyomással. A rostokban szegény táplálkozás, és a mozgásszegény életmód miatt könnyen kialakulhat székrekedés, az erőlködés pedig egyenes út az aranyeres panaszok kialakulásához.

Számos tényező ismert, amely növeli az aranyér kialakulásának valószínűségét. Fontos ismernünk a legjellemzőbb tüneteket és a szükséges kezeléseket.

Tovább
demencia

Demencia

Az agy megfelelő vérellátása nélkülözhetetlen fontosságú, mivel az agy az emberi szervezet alapvető szabályozó rendszere.
Az emberi szervezet vérellátásra legérzékenyebb szerve, vérellátásának zavarai hamar végzetes kimenetelűek lehetnek.

A szellemi hanyatlás - demencia - egyik leggyakoribb oka az éreredetű demencia. A szellemi képességek romlásának oka az agysejtek elhalása.

Tovább
koleszterin

Koleszterin

Koleszterint a szervezet minden sejtje előállítja; a legnagyobb mennyiségben a máj. Egy zsírfajta, melyet lipidnek neveznek és létfontosságú a szervezet normál működése szempontjából. Ha a szervezet lipidszintje rendkívül magas, az káros hatással lehet az egészségi állapotra.

Önmagában a magas koleszterinszint nem okoz tüneteket, viszont számos komoly egészségügyi probléma rizikófaktora, kockázatát növeli. 

Tovább
érrendszer

Szív- és érrendszeri megbetegedések - Rizikófaktorok, megelőzés

A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek a keringési rendszer betegségeit foglalják magukba. Rendkívül gyakran alakul ki az agyban és a szívben, de a karokat, lábakat, az ujjakat és a lábujjakat, a vesét és a beleket is érinthetik keringési zavarok.

A szív- és érrendszeri megbetegedések – így a szívinfarktus is – manapság már nem csak a középkorú, illetve az idősebb korosztály betegsége, a fiatalabbak körében is előfordul növekvő gyakorisággal. A WHO adatai szerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az ezredforduló utáni években a világon évente mintegy 17 millió ember halt meg ilyen betegségekben, mely az összhalálozás 29 százalékát jelentette.

Mi a „rossz” és „jó” koleszterin? Melyek a szív- és érrendszeri megbetegedések fajtái, mik a betegségek rizikófaktorai, hogyan előzhető meg? Miért fontos a megelőzése már gyermekkorban?

Tovább