Bőrbetegségek

ajakherpesz

Ajakherpesz

Az alábbi kérdésekre ad választ a nagyon sokakat érintő téma feldolgozása:

  • Mi az ajakherpesz oka?
  • Mit okoz a vírus?
  • Hogyan előzhetjük meg a fertőzést?
  • Vannak-e szövődmények?
  • Hogyan kezeljük?
Tovább
anyajegy

Anyajegyek - Melanocitás naevus

Az anyajegyek olyan kisméretű foltok a bőrön, amelyeket fekete-barna festékanyagot (pigmentet) tartalmazó sejtek (melanociták) alkotnak. Bárhol megjelenhetnek a testünkön. Némelyek idővel eltűnhetnek anélkül, hogy észrevennénk őket.

Hogyan védekezzünk? Milyen jelekre érdemes odafigyelni? Mit jelent az ABCDE szabály?

Tovább
herpeszvírus

Bárányhimlő és övsömör

Az övsömör és a bárányhimlő közötti összefüggést először Bókay János ismerte fel, 1928-ban. Mind a bárányhimlőt, mind pedig az övsömört a Varicella-zoster nevű vírus okozza. Mindkettő könnyen és gyorsan terjed emberről emberre, Magyarországon jelenleg még 35 ezer bárányhimlős beteget jelentenek átlagosan évente.

Hogyan előzhetjük meg, milyen otthoni ápolási lehetőségek vannak? Hasznos tanácsok nem csak szülőknek!

Tovább
köröm

Gombás körömfertőzés - Onychomycosis

A gombás körömfertőzés – onychomycosis - a körmöt alkotó kemény anyagot, a keratint támadja. Érintheti a köröm egyes részeit vagy akár az egész körmöt is, beleértve a körömfelszínt, a körömágyat és a köröm gyökerét is. A fertőzés lassan alakul ki, és a köröm elszíneződését, annak megvastagodását és eltorzulását okozza.

Mik a gombás körömfertőzés jelei és tünetei? Mi okozza a gombás körömfertőzést? Hogyan lehet kezelni? Lábápolási tanácsok közérthetően.

Tovább
nap

Leégés - Miért káros, mi a teendő?

Sok ember elköveti azt a hibát, hogy az egész éves bezártságot, irodában töltött időt követően a szabadsága első pár napja alatt szeretne gyorsan barna bőrre szert tenni mértéktelen napozással.

Az ismertető áttanulmányozásával megtudhatjuk, hogy miért káros, ha leég a bőrünk, megismerhetjük, a leégés típusait, elsajátíthatjuk azokat a módszerek, melyekkel megelőzhető a leégés, szembesülhetünk azzal, hogy milyen gyakori tévhitek keringenek a napozással, leégéssel kapcsolatosan, megtudhatjuk, hogy mely esetekben forduljunk mindenképp orvoshoz.

Tovább