Gyógyszerek

aszpirin2

Acetilszalicilsav, ASA

Az acetilszalicilsav a vérlemezkék (trombociták) összecsapódását (aggregációját) gátló készítmény, ami azt jelenti, hogy hatásával csökkenti a vérrögök (trombusok) kialakulásának esélyét, ezzel együtt a szélütés (stroke) vagy a szívroham (infarktus) kialakulásának lehetőségét is.

Egyes betegségek megléte mellett kerülendő az acetilszalicilsav alkalmazása, más esetekben kellő körültekintéssel lehet csak alkalmazni. Mellékhatásai, allergiás reakciók, kölcsönhatása más gyógyszerekkel. Közérthetően a talán egyik legismertebb gyógyszerről.

Tovább
adherencia

Adherencia - A tudatos beteg

Ön betegsége esetén mindig betartja az orvosa által előírt gyógyszeres kezelés szabályait, változtat az életmódján?

Tudja mit jelent az „egészségnyereség” és az adherencia kifejezés, és az 5XM? Ezekről a tényezőkről röviden, közérthetően mindenkinek!

Tovább
szteroid

Anabolikus szteroidok - testépítő szteroidok

Az anabolikus szteroidok mesterségesen előállított gyógyszerek, amelyek a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon hatását utánozzák. Az izomtömeg növelésére, a sportteljesítmény javítására használják. Csak orvosi javaslatra és korlátozott esetekben használatosak.

A legtöbb anabolikus szteroidot használó ember tisztában van a szer veszélyeivel, és különböző módon próbálja meg a kívánt hatások megtartása mellett a mellékhatásokat elkerülni, de mindenképpen érdemes megismerni a káros hatásait, valamint a függővé válás jeleit.

Tovább
antibio

Az antibiotikumok használata

Ma már tudjuk, hogy egy antibiotikum csak bizonyos baktériumfajokkal szemben lehet hatásos, de kezdetben szinte mindent megpróbáltak a penicillin segítségével gyógyítani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek nem - de sajnos sok esetben még az orvosok sem - veszik kellően komolyan az antibiotikumok helytelen és indokolatlan használata következtében fellépő egyre súlyosabb problémát, az antibiotikum rezisztenciát.

Az ismertető áttanulmányozásával megtudhatjuk, hogy mik az antibiotikumok valójában, mit jelent az antibiotikum rezisztencia és milyen okokra vezethető vissza, megismerhetjük a rezisztens baktériumok okozta veszélyeket, hogy mire figyeljünk a rezisztencia megelőzése érdekében.

Tovább
bejelentés

Gyógyszermellékhatás bejelentése - Farmakovigilancia

A gyógyszerkészítmények számos, felettébb szigorú ellenőrzött vizsgálaton esnek át, mielőtt forgalomba kerülhetnek, így alkalmazásuk biztonságosnak mondható. Minél több információ, tapasztalat áll rendelkezésre a készítmény használatából eredően, annál jobban megismerjük a gyógyszer lehetséges mellékhatásait, csökkenthető kockázatait.

Az ismertető anyag áttanulmányozása után nem fogunk zavarba jönni, ha azt a kifejezést halljuk valahol, hogy farmakovigilancia, tisztában leszünk a terület fontosságával, céljával, tudatában leszünk, hogy mit tegyünk, ha mellékhatást észlelünk, és tudni fogjuk, hogy milyen információkat, milyen módon és hova jelentsünk.

Tovább
gyógyszertudatosság

Gyógyszertudatosság

Az ismertető anyag célja, hogy a gyógyszerekről való ismereteink mennyiségének és minőségének emelésével megemelkedjen a gyógyszertudatosságunk szintje, és ezzel párhuzamosan a gyógyszeres terápiák hatékonysága is.

Megismerkedhetünk a biztonságos gyógyszerek előállításának szabályaival, a gyógyszer előállítás kihívásaival, a gyógyszerek hatásmechanizmusaival is. Szóba kerülnek a gyógyszeres dobozokon található rövidítések, vényköteles és vény nélküli készítmények szabályai, a forgalmazást érintő hatósági intézkedések.

Tovább
lejártgyógyszer

Lejárt szavatosságú gyógyszerkészítmények helyes kezelése

A lejárati idő után a gyógyszerek – mivel ezek kémiai anyagok – megváltoznak. Ezért vagy nem érik el a kívánt hatást, vagy a bomlástermék már káros lehet szervezetünkre.

Soha ne dobjuk ezeket a háztartási szemétbe! Az ismertető anyag áttanulmányozásával megtudhatjuk, hogy mik a lejárt gyógyszerek helytelen kezelésének következményei, hogy mi a lejárt gyógyszerek helyes kezelése, hol adhatjuk le a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Fontos ismeretek minden felnőtt állampolgár számára.

Tovább