Gyermek és serdülőkor

gyerekelhízás

Gyermekkori elhízás kezelése - tanácsok szülőknek

A nagyon túlsúlyos gyermekek hajlamosak arra, hogy felnőtt korukban is túlsúlyosak legyenek. Ez később olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség és bizonyos daganatok. Ezért is fontos időben foglalkozni a témával.

A legtöbb embernél a testtömegindex hasznos mérőszám lehet, azonban gyermekek esetében nem alkalmazható, mivel szervezetük még fejlődésben van. Rájuk vonatkozóan az úgynevezett percentilis görbe – növekedési vagy súlygyarapodási görbe - használata javasolt. De mit mutat ez a görbe? Mit tehetek, ha már túlsúlyos a gyerekem? Hasznos ismeretek közérthetően szülők számára.

Tovább
lúdtalp

Mit kell tudni a serdülőkori lúdtalpról? Tünetei, következményei, kezelése

Normális esetben a lábfej boltozata állás közben elemelkedik a talajtól, míg a talp többi része a talajon támaszkodik. A lábboltozat egyénenként különböző. Az újszülött talpa egyenes, annak boltozatos szerkezete csak 1-2 éves korban, a járás megkezdésekor alakul ki. Ilyenkor a talp szalagrendszere még nem elég erős, az ideje korán erőltetett járás lúdtalpat, bokasüllyedést okozhat. A lúdtalp civilizációs ártalomnak tekinthető, gyakori jelenség.

Mi a különbség a lúdtalp és a bokasüllyedés között? Mik az okai, hogyan lehet megelőzni, kezelni? Van-e kezeletlen lúdtalpnak következménye? Közérthető stílusban szülőknek.

Tovább
serdfiú

Serdülőkori problémák fiúknál

A serdülőkor, mely a gyermek- és a felnőttkor közötti – akár egy évtizedet is felölelő – átmeneti életszakasz, a pubertással kezdődik. A pubertás a serdülés folyamatának az a periódusa, melynek során gyors és látványos biológiai változások eredményeként kialakul a felnőtt, nemzőképes szervezet. A serdülőkor - mint a gyermek- és felnőttkor közötti átmenet - különösen veszélyeztetett életszakasz, az egyénnek az adott életszakaszra jellemző problémával, életfeladattal, krízissel kell szembesülnie. A pubertás alatt megjelenő változásokat a szakemberek általában a fejlődés különböző stádiumaiba sorolják.

Mi a Tanner skála? Létezik-e korai vagy késői pubertás? Mit jelent az identitáskrízis, a testképzavar? Közérthető stílusban mindenki számára, akinek a környezetében serdülő fiatal él.

Tovább
serdlány

Serdülőkori problémák lányoknál

A serdülés normálisan lányoknál 8-13 éves kor között zajlik le. Az agyban található biológiai óra ekkor beindul és az ennek hatására egyre fokozódó mértékben termelődő nemi hormonok kialakítják a jellegzetes testi változásokat. A testi változásokat pszichés és viselkedésbeli változások is kísérik, amelyek során a tinédzserek kedvtelenné, mélabússá, öntudatossá, valamint agresszívvá válhatnak.

Mi történik az egyes „Tanner stádium”-okban? Létezik-e a lányoknál korai vagy késői pubertás? Mit jelent az identitáskrízis, a testképzavar? Közérthető stílusban mindenki számára, akinek a környezetében serdülő fiatal él.

Tovább