Fogalmak az egészségügyben

eukartya

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya egy olyan ingyenes kártya, amelynek révén ideiglenes tartózkodása során Ön az EU bármelyik 28 tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe veheti az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szüksége van.

Mik a feltételei? Hogyan lehet kiváltani? Miben segít, ha külföldön beteg leszek? Miben más, mint az utasbiztosítás? Pontos információk minden külföldre utazó állampolgár számára!

Tovább
betegjogok

Fogalmak az egészségügyben - A betegek jogai

A betegnek alapvetően joga van az egészségi állapota által indokolt megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés nélküli egészségügyi ellátáshoz.

Az ismertető áttanulmányozásával megismerhetjük, hogy milyen jogaink vannak a gyógykezelések során, és hogyan élhetünk velük. Közérthetően az 1997.évi CLIV. törvényben meghatározott betegjogokról minden állampolgár számára.

Tovább
eudok

Fogalmak az egészségügyben - Az egészségügyi dokumentáció

Az ismertető áttanulmányozásával megismerhetjük, hogy mi az egészségügyi dokumentáció, mi a célja, mit tartalmaz, ki készíti, valamint azt is, hogy ki és milyen szabályok szerint tekinthet bele a dokumentációba.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény közérthetően egészséges és beteg emberek számára egyaránt.

Tovább
euellátás

Fogalmak az egészségügyben - Egészségügyi ellátások

Magyarországon 1891-ben fogadták el az első betegbiztosítási törvényt. 1972-től az egészségügyi ellátás állami feladat, az egészségügyi ellátás állampolgári joggá vált. A Magyar Köztársaság az ellátáshoz való jogot a társadalombiztosítás útján és a szociális intézmények rendszerével valósítja meg.

Az ismertető áttanulmányozásával megismerhetjük az egészségügy fontosabb ellátási szintjeit, az alapellátás és a szakellátás tartalmát, szintjeit, a szolgáltatók elnevezéseit, az igénybevétel körülményeit. Közérthetően megfogalmazva azoknak, akik szeretnének eligazodni egészségügy ellátásuk során.

Tovább
háziorvos

Háziorvos választása

A háziorvosi ellátás legfontosabb célja az, hogy személyes és folyamatos orvosi ellátást nyújtson az egészségi állapot megőrzése, a betegségek megelőzése és gyógyítása érdekében. Olyan egészségügyi szolgáltatás, amelyet a települési önkormányzatok biztosítanak.

Hogyan lehet igénybe venni a háziorvosi ellátást? Hogyan történik a háziorvos megválasztása? Mi az EESZT és háziorvos kapcsolata? Ezekről a kérdésekről közérthetően az 1997. évi LXXX. törvény alapján.

Tovább
szakrendelés

Szakrendelésről közérthetően

Ön is járt már úgy, hogy egy egészségügyi intézményben a kiírásokat olvasva nem tudta pontosan, hogy az idegen elnevezésű rendelések pontosan mit takarnak?

Az ismertető anyagban röviden, közérthető stílusban összefoglaljuk, melyik szakrendelés milyen jellegű betegségekkel foglalkozik. Melyikhez szükséges háziorvosi beutaló és melyiket kereshetjük föl beutaló nélkül is amennyiben valamilyen tünetet észlelünk magunkon. Több mint 40 szakrendelés abc szerint minden érdeklődő számára.

Tovább