Női bajok…Férfi bajok…

húgyhólyag

A húgyhólyag megbetegedései

A húgyhólyag gyakori megbetegedései a gyulladások, kövesség, daganatok. Ezek közül a leggyakoribb betegsége a húgyhólyaggyulladás.

Különösen a nőket érintő téma, mivel a húgyhólyaggyulladás nőkben gyakoribb, mint férfiakban, az anatómiailag rövidebb húgycsövük következtében. Emellett megtudhatunk információkat a húgyhólyagkőről és a húgyhólyagrákról is.

Tovább
csontritkulás

Csontritkulás - Oka, megelőzése, kezelése

A csontritkulás egy olyan állapot, melynek során a csontok szerkezete gyengül, a csont sűrűség csökken, ezáltal hajlamosabbá válik a törésekre. Körülbelül 35 éves kortól fokozatosan veszítünk csontsűrűségünkből. Ez a folyamat minden ember esetén lejátszódik, azonban egyeseknél a csontritkulás az elfogadottnál jóval gyorsabban zajlik.

Mely tényezők növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát? Valóban a nőknél nagyobb a kockázata? Hogyan diagnosztizálják? Van-e gyógyszeres kezelés? Hogyan előzhetem meg? Közérthetően nem csak nőknek!

Tovább
hüvelygomba

Hüvelyt érintő gombás fertőzés - Hüvelygomba - Candidiasis

A gombás fertőzést egy úgynevezett Candida albicans nevű kórokozó okozza. A Candida albicans különösebb tüneteket nem okozva a legtöbb nőben jelen lévő kórokozó. A problémák elsősorban akkor jelentkeznek, ha a hüvelyben lévő flóra egyensúlya felborul és a Candida jócskán elszaporodik.

  • Mik a fertőzés kialakulásának kockázatai?
  • Mik a súlyosabb tünetek, kockázatok, szövődmények?
  • Mikor forduljon orvoshoz?
  • Mik a kezelés és a megelőzés módjai?
Tovább
proszmegnagy

Prosztata megnagyobbodás - Jóindulatú prosztata hyperplasia

A prosztata egy kis mirigy, mely kizárólag férfiakban, a hímvessző és a húgyhólyag között helyezkedik el. Ha a prosztata megnagyobbodik, nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra és a húgycsőre, melyen keresztül a vizelet áramlik. A prosztata megnagyobbodás - más néven a jóindulatú prosztata hyperplasia - gyakori, idősebb férfiakat érintő megbetegedés. A tünetek az enyhe formától a súlyos formákig előfordulhatnak. A prosztata megnagyobbodás pontos oka még ismeretlen, de több kutatás szerint a szervezet bizonyos hormonális változásai játszhatnak szerepet benne.

Mik a tünetei, mikor forduljak orvoshoz, hogyan lehet kezelni, esetleg megelőzni? Okozhat-e prosztatagyulladást, vagy más betegséget? Nem csak időskorú férfiak számára közérthetően.

Tovább
proszbetegség

Prosztatabetegségek - Dülmirigy betegségei

A prosztata - vagy dülmirigy - a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycsövet körülveszi. A „prosztatabetegségek” egy átfogó kifejezés, mellyel számos, a prosztatát érintő kóros állapotot jelent.

Az ismertető anyag szó esik a prosztata megnagyobbodásról, a krónikus prosztatagyulladásról, és az egyik leggyakoribb, férfiakat érintő daganattípusról, a prosztatarákról is. Nem csak időskorú férfiak számára közérthetően.

Tovább
proszgyull

Prosztatagyulladás - Prosztaritisz

A prosztata egy apró, gesztenyényi mirigy, mely kizárólag férfiakban található, a hímvessző és a húgyhólyag között fekszik. A prosztata részt vesz az ondó termelésében. A prosztatagyulladás egy tisztázatlan kórokú állapot, melynek során a prosztata begyullad. A gyulladás gyakran lép fel fertőzésre adott válaszként, de a legtöbb esetben nincs bizonyíték fertőzés jelenlétére. Igen fájdalmas lehet, és kezelése orvosi felügyeletet igényel.

Mik a tünetei, melyek a leggyakoribb típusai, milyen kezelési módjai vannak? Nem csak időskorú férfiak számára közérthetően.

Tovább
inkontinencia

Vizelettartási zavar - Inkontinencia

A vizelettartási zavar - más néven vizelet inkontinencia - a vizelet akaratlan távozását jelenti. Nagyon gyakori probléma, milliókat érint szerte a világon. A vizelettartási problémák körülbelül kétszer annyi nőt érintenek, mint férfit, és a korral fokozatosan nő az előfordulási valószínűsége.

Mi okozza a vizelettartási zavart? Milyen típusai vannak, mik a Kockázati tényezők nők és férfiak esetében? Hogyan kezelhető a vizelettartási zavar, van-e lehetőségünk a megelőzése? Nőknek és férfiaknak egyaránt közérthető formában.

Tovább