Egészségügy az online térben

internethasz

Az internet használata - Ismertető anyag a lakosság számára

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat, melynek mérete már nagyon gyors ütemben nő. Az internet segítségével nagyon sok hasznos és haszontalan információhoz lehet jutni. Lehetőség van például vásárlásra, ügyintézésre, kommunikációra is.

De mi az IP cím, a domén, web, és még számos ismeretlen kifejezés jelentése, szerepe? Milyen böngészőt, hogyan használjak? Mi a kulcsszavas keresés? Hova regisztráljak és hova ne?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása kezdő internezők számára.

Tovább
internetvesz

Az internet veszélyei

Az internetezés során az egyik leggyakoribb veszélyforrás az adathalászat. Az adathalász támadás célja, hogy a felhasználókat rávegye arra, hogy olyan adatokat, információkat adjanak ki, melyeket egyébként nem adnának át másnak. Az adathalászok mindezt úgy teszik, hogy gyakran az áldozatnak fogalma sincs arról, hogy illetékteleneknek adott át érzékeny adatokat: jellemzően felhasználói azonosítót, jelszót, bankkártya számot, CDV kódot, vagy adott hozzáférést valamely eszközéhez.

Az adathalászok a támadás során a siker érdekében több módszert is bevetnek, a módszereket kombinálják is. A kezdő internetezőknek szóló anyagban megismerkedünk néhány tipikus adathalász megoldással, valamint tippeket kapunk, hogy milyen jelekre figyeljünk.

Tovább
intszolg

Szolgáltatások az interneten - Ismertető anyag a lakosság számára

Vásárlás webshopokban, online fizetés, internetbank, szállásfoglalás, repülőjegy vásárlás, biztosítás kötése, hivatalos ügyintézés az Ügyfélkapu-n, okmányirodai ügyintézés online, útvonaltervezés, busz- és vonatjegy jegyvásárlás, online telefonkönyv, időpontfoglalás – ezek az internet adta lehetőségek mind megkönnyítik napjainkban az életünket.

Szükségesek azonban hozzájuk alapvető ismeretek, némi gyakorlottság. Hasznos ismeretek kezdő internetezőknek, szintén online formában.

Tovább
e-komm

A hír igaz? Avagy hogyan ismerjük fel a hiteles egészségügyi tartalmakat?

Az egészségügyi tünetekkel kapcsolatban három betegből legalább kettő még az előtt keres információkat az interneten, mielőtt orvos látná - derül ki a Szinapszis 2016. decemberi kutatásából.

Változó, hogy mennyire bíznak meg az itt talált információkban. De elmondható, hogy azok közül, akik elsősorban az egészségportálokon informálódnak, 43%-a megbízik az ott olvasottakban, és csak 22%-a nem találja hitelesnek. Ennek az interaktív ismeretterjesztő anyagnak az a célja, hogy segítséget nyújtson a hiteles információk megtalálásában, és a hatásvadász, „like-gyűjtő” weboldalak és tartalmaik kiszűrésében.

Tovább
gyógyszeronline

Gyógyszerek online - Hasznos tanácsok gyógyszerek online vásárlásához

Milyen szabályok vonatkoznak ma Magyarországon az interneten keresztül történő gyógyszervásárlásra?

Honnan tudjuk, hogy megbízható helyről vásárolunk? Mire figyeljünk online vásárláskor? Ki árulhat, és ki vásárolhat?

Ezek mellett a kérdések mellett szóba kerül a gyógyszerek használata, adagolása, és még a gyógyszerfüggőség is.

Tovább