Betegségmegelőzés, vizsgálatok

szurovizsg

A szűrővizsgálatok fontossága

Az egészségügyi szűrés olyan rendszeres, meghatározott időszakonként végzett vizsgálat sorozat, amelynek célja a rejtett betegségek, elváltozások feltárása.

Mikor? Kinek? Mit? Ezeket a fő kérdéseket részletezi az anyag. De kitér arra is, hogy vannak-e kötelező szűrővizsgálatok, valamint, hogy általában hogyan zajlanak ezek a vizsgálatok.

Tovább
ct1

Mi a különbség a CT és az MRI között?

Röntgen vagy mágneses rezonancia? Melyik vizsgálatot mikor alkalmazzák, milyen betegségeknél, mely szerveinknél? Melyik vizsgálat hogyan zajlik, vannak-e korlátozások, kellenek-e előkészületek? Melyiknek mik az előnyei és hátrányai? 

Amennyiben ezekre a kérdésekre nem tudjuk a válaszokat, mindenképpen érdemes áttanulmányoznunk ezt az interaktív ismeretterjesztő anyagot

Tovább
erdo

Miért veszélyes a kullancs? Hogyan előzhető meg a kullancscsípés?

Kirándulásaink szervezése alkalmával, szinte mindenkit foglalkoztat a kullancs elleni védekezés kérdése. A kullancsokkal kapcsolatban számos tévhit és fél információ kap szárnyra ebben az időszakban. Az összeállításunkkal a tévhitek között teszünk rendet az alábbi témákkal:

  • Nem rovar, hanem pókszabású parazita - életmódja
  • Terjesztett betegségek
  • Kullancsok elleni védekezés
Tovább
papír

Székrekedés

Napjainkban egyre gyakoribb, népegészségügyi probléma a székrekedés, az aranyeresség, az irritábilis bél szindróma. A székrekedés gyakorisága az életkor előrehaladtával emelkedik.

Anyagunkban tisztázzuk, hogy mikortól beszélünk székrekedésről, melyek a székrekedés okai, szövődményei, diagnosztikája és javaslatokat fogalmazunk meg székrekedés ellen.

Tovább
oltasok

Védőoltások - Mit, mikor? - Tévhitek

Az immunizálás fontosságát már Mária Terézia is felismerte és alkalmazta magán és családjában, hogy jó példával járjon elő.

Az ismertető áttanulmányozásával megtudhatjuk, hogy pontosan mi a védőoltás, miért fontos, hogy beoltassuk gyermekünket vagy magunkat, megismerhetjük, a védőoltások típusait, fajtái, hogy milyen védőoltások léteznek, megtudjuk, hogy milyen tévhitek keringenek a védőoltásokkal kapcsolatosan. Pontos ismeretek a témában minden felelős állampolgár számára.

Tovább