Általános tünetek, vírusok, baktériumok

gyomorfekély

Gyomorfekély – Okai, tünetei, kezelése

Mi okozza a gyomorfekélyt? Nyílt seb a gyomor nyálkahártyáján? Mik a leggyakoribb tünetek, vannak-e szövődményei? Mikor forduljak orvoshoz? Hogyan kezelhető?

Ezeket a legfontosabb felmerülő kérdéseket járja körül az ismertető anyag közérthető nyelven az érintett betegek számára.

Tovább
fejfajas

Hányinger, Hányás

Ki ne került volna már ilyen helyzetbe?

Az ismertető áttanulmányozásával megtudhatjuk, hogy mi a funkciója a hányásnak az emberi szervezet számára, megismerhetjük a hányingert, hányást kiváltó főbb okokat, elsajátíthatjuk azokat a módszereket, melyekkel enyhíthetjük a hányás okozta tüneteket, megtudhatjuk, hogy mely esetekben forduljunk mindenképp orvoshoz, esetleg mikor hívjunk mentőt.

Tovább
has

Hasmenés - Mi a teendő?

Lényegre törő, közérthető ismeretterjesztő anyag, amelyből megtudhatjuk, hogy mikor beszélhetünk hasmenésről, megismerhetjük a hasmenést kiváltó főbb okokat, azokat a módszereket, amelyekkel enyhíthetjük a hasmenés okozta tüneteket.

Mi az eljárás gyermekek esetében, van-e módszer a megelőzésére, valamint azt is, hogy mely esetekben forduljunk mindenképp orvoshoz.

Tovább
alvás

Horkolás - Kialakulása, kezelése

A horkolás a fej és a nyak lágy szöveteinek - az orrjárat, a lágy szájpad, nyelvgyök, nyelvcsap és a mandulák - rezgése miatt alakul ki alvás közbeni légvétel során. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a kezeletlen esetek idővel rosszabbá válnak.

Milyen tényezők fokozhatják a rendszeres horkolás valószínűségét? Van-e horkolás erősségének foka? Mikor érdemes felkeresni orvost? Hogyan kezelhető?  Ezeket a kérdéseket járja körül az ismertető anyag laikusok számára is érthető stílusban.

Tovább
kullancs

Kullancs csípés okozta fertőzések

A kullancs csípés gyakran nem észlelhető, emiatt a kullancsok a bőrről való távozásuk előtt napokig táplálkozhatnak. Minél tovább tartózkodik a kullancs a bőrbe kapaszkodva, annál nagyobb a fertőzések átvitelének esélye.

Mi a Lyme-kór és a kullancs encephalitis? Mik az okai, milyen tünetei annak? Lehet ezeket a betegségeket kezelni, gyógyítani? Hogyan előzhetjük meg őket? Hasznos tanácsok közérthető stílusban erdőségekben vagy füves területeken dolgozók, illetve túrázók, kempingezők számára.

Tovább
hőmérő

Láz, lázcsillapítás gyermekek esetében

A láz, ugyan fontos tünet, de önmagában a magasabb testhőmérséklet nem kell, hogy feltétlen rémületet váltson ki. Az ismertető áttanulmányozásával megtudhatjuk, hogy mit tartunk lázas állapotnak és annak milyen kiváltó okai lehetnek.

Tisztába kerülhetünk azzal, hogy milyen tévhitek terjedtek el a köztudatban a láz és a lázcsillapítás kapcsán, megismerhetjük, hogy milyen helyes és hatékony módszerek léteznek a testhőmérséklet, a láz csillapítására, hogy egyáltalán kell-e csillapítani a lázat.

Megtudhatjuk, hogy milyen esetlegesen komolyabb probléma jele lehet a magasabb testhőmérséklet a gyermekeknél és tudni fogjuk, hogy mikor forduljunk mindenképpen háziorvosunkhoz.

Tovább
vérmérgezes

Vérmérgezés

A vérmérgezés a szervezetben zajló fertőzés, súlyos, előrehaladott állapota, melynek kimenetelét a kórokozó fertőzőképessége és a beteg szervezetének ellenállóképessége határozza meg.

A vérmérgezés az egész szervezetet érintő, összetett, különböző szerv- és sejtrendszereket érintő folyamatok eredményeként kialakult tünetegyüttes. További részletek tudhat meg interaktív anyagunkban.

Tovább