Egészségmegőrzés

darázs

Anafilaxia

Az anafilaxia súlyos, közvetlen életveszélyt okozó allergiás reakció, mely rendkívül gyorsan kialakulhat. Az anafilaxia az immunrendszer rendellenes működése. Anafilaxia esetében az immunrendszer túlműködésbe lép ártalmatlan anyagokkal szemben, amikor is különböző anyagok szabadulnak fel.

Az anafilaxia okairól, tüneteiről, megelőzéséről valamint kezelésréről olvashatunk az anyagban.

Tovább
fül

A fül ápolása

Ha a fülbe jutott víz nem tud távozni, akkor gondoljunk rá, hogy ennek egyik oka lehet a hallójárati fülzsír is! A fülzsírdugó nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti.

A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, de nem mindegy, hogy mivel történik. Erre az interneten is számtalan praktikát találhatunk, ám nem mindegyiket tanácsos megfogadni, némelyik ugyanis többet árt, mint használ. A különböző módszerek közötti eligazodáshoz nyújt hiteles szakmai segítséget az anyag.

Tovább
ápolás

Betegápolás otthon

Egy betegség, műtét utáni lábadozás, vagy csak maga a kor is jelenthet megnehezült élethelyzetet a család számára. Ez jelenthet akár 24 órás felügyeletet, vagy a beteg, illetve idős hozzátartozó mozgatását, etetését, környezetének rendben tartását. Jelentheti a rászorult szociális, mentálhigiénés gondozását, melybe a család segítése is beletartozik.

Melyek az otthoni szakápolás igénybevételének feltételei? Ki rendelhet el otthoni hospice ellátást és mennyi időre?

Praktikus tanácsok, eszközök az otthoni betegápoláshoz.

Tovább
fog

Fog- és szájápolás

Az ismeretterjesztő anyag olyan információkat tartalmaz, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy elkerülhessük a komolyabb fogászati beavatkozásokat, hogy idős korunkra is megtarthassuk saját fogainkat, hogy fogaink mind esztétikailag, mind funkcionálisan jól működjenek.

A szájüregi, fogászati betegségek esetében is igaz, hogy a megelőzésre kell a fő hangsúlyt fektetni. Az elhanyagolt fogíny, a lerakódott fogkő, a szuvas fogak és a gyulladások gócokat képeznek a szervezetben, gyengítik az immunrendszert és krónikus betegségeket is okozhatnak.

Tovább
fül2

Halláskárosodás

Nap mint nap tapasztalunk zajokat a környezetünkben; a környezeti zajok általában nem jelentenek veszélyt a hallásunkra, ám bizonyos hangerő fölött ártalmassá válhatnak.

Mi okoz halláskárosodást? Hány decibel a határ? Hogyan előzhetjük meg a zajártalmat és a fülzúgást? Ezekre a kérdésekre is választ talál tájékoztató anyagunkban.

Tovább
izulet

Ízületi gyulladások - arthritis

Ízületi gyulladás az érintett ízület vagy ízületek duzzanatával, vörösségével, melegségével, fájdalmával és funkciójának csökkenésével járó állapot. A betegség gyakorlatilag bármely életkorban előfordulhat, az életkor előrehaladtával az előfordulás növekszik.

Az anyag többek között részletezi a gyulladás okait, és az ízületi gyulladás kezelésének módjait.

Tovább